vineri, 25 decembrie 2015

Şuberek (plăcintă cu carne şi mentă)

Şuberek (plăcintă cu carne şi mentă)

Suberek (placinta cu turceasca cu carne) reteta

Ingrediente reteta Suberek (placinta cu turceasca cu carne si menta):
  • pentru aluatul suberecului
  • aproximativ 250 g faina
  • o cana apa (250 ml)
  • un praf de sare
  • pentru umplutura suberecului
  • 300 g carne tocata
  • o ceapa mare
  • 2 linguri menta (sau cateva ramurele)
  • ulei, sare, piper

Suberek (placinta cu turceasca cu carne) ingrediente reteta
Modul de preparare al retetei:
Traind in Dobrogea, m-am gandit ca poate ar trebui sa promovez si niste retete cu specific local. Evident, cele mai exotice sunt retetele turcesti si tataresti, iar baclavaua fiind arhicunoscuta, eu am ales suberekul - o placinta cu carne aromata cu menta. Turcii si tatarii reprezinta aproximativ 7-8% din populatia Constantei, dar suberekul este si pe placul romanilor, dovada fiind faptul ca era prezent in toate patiseriile din oras chiar si in perioada comunista.
Suberek (placinta cu turceasca cu carne) preparare reteta aluat - faina, apa, sareSuberek (placinta cu turceasca cu carne) preparare reteta aluat - amestecam totulSuberek (placinta cu turceasca cu carne) preparare reteta aluat
Aluatul suberekului. Amestecam o cana de apa cu un praf de sare si adaugam faina cat cuprinde (circa 250 g) pentru a obtine un aluat destul de tare si oarecum elastic. Presaram putina faina pe blatul bucatariei, impartim aluatul in bucati de marimea unui ou si intindem cu sucitorul (sau cu o sticla) fiecare bucata de aluat pana cand obtinem o foaie cu diametrul de aproximativ 20 cm (cam de o palma). Ne putem face o idee si din imaginile care insotesc reteta de suberek, nu trebuie neaparat sa insistam pentru a obtine o forma perfect rotunda.
Suberek (placinta cu turceasca cu carne) preparare reteta umplutura - dam ceapa pe razatoareSuberek (placinta cu turceasca cu carne) preparare reteta umplutura - calim carnea tocata si ceapaSuberek (placinta cu turceasca cu carne) preparare reteta umplutura - scurgem de zeama
Umplutura suberecului. In mod normal, umplutura n-ar trebui sa fie calita, insa imi place mie sa stiu ca este bine prajita carnea (plus ca astfel nici nu va stropi uleiul toata bucataria, in caz ca se sparge cumva foaia de aluat). Curatam ceapa (putem folosi chiar si doua cepe mari), o dam pe razatoare si o punem la calit intr-o lingura de ulei incins. O tinem un minut-doua, apoi adaugam 300 g de carne tocata si o lasam la foc mediu, amestecand din cand in cand (calim carnea pentru suberek circa zece minute, cat sa-i mai scada zeama pe care o va lasa la inceput).
Suberek (placinta cu turceasca cu carne) preparare reteta umplutura - condimentam cu mentaSuberek (placinta cu turceasca cu carne) preparare reteta - biluta de aluatSuberek (placinta cu turceasca cu carne) preparare reteta - intindem foaia cu sucitorul
Transferam umplutura intr-un vas, incercand sa o scurgem cat mai bine de zeama ramasa si condimentam cu sare, piper si menta imediat ce o luam de pe foc. Menta este ingredientul cheie in reteta de suberek si ideal ar fi sa folosim frunze proaspete de menta, insa eu uneori folosesc chiar si menta din pliculetele de ceai :) Cand spun carne tocata, eu de obicei ma refer la carne de porc; evident ca turcii si tatarii se refera la cu totul altceva :D (vita sau un amestec de vita cu putina oaie).
Suberek (placinta cu turceasca cu carne) asamblare reteta - intindem umplutura pe jumatate de foaieSuberek (placinta cu turceasca cu carne) prajire in tigaieSuberek (placinta cu turceasca cu carne)
Asamblarea si prajirea suberecului. Intindem uniform umplutura (cam doua linguri) pe jumatate de foaie, apoi o acoperim cu cealalta jumatate si presam marginea cu varful furculitei (pentru a fi siguri ca foaia s-a lipit bine). Punem suberekul la prajit atunci cand uleiul s-a incins si il prajim pe ambele parti pana cand incepe sa se rumeneasca (la foc mediu, nu tare!). Bineinteles, ideal ar fi ca suberekul sa fie prajit in baie de ulei, insa ne putem atinge scopul si folosind doar un deget de ulei (ulei de care scapam apoi asezand suberecul pe 2-3 servetele atunci cand il scoatem din tigaie). Pentru a nu se intari a doua zi, este bine sa acoperim farfuria cu o folie sau un capac (astfel, aluatul suberecului va deveni moale, isi va pierde pana si urma aceea de "crocanteala" capatata in timpul prajirii). Suberekul se serveste de obicei cu iaurt (turcii il "lungesc" cu apa, ii pun putina sare si-i zic ayran) sau muraturi (bere, in cazul meu).
Suberek (placinta cu turceasca cu carne) reteta
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete turcesti!

Suberek de Dobrogea


Ingrediente:

  • Ingrediente pentru aluat:
  • faina-800 grame
  • apa calduta-300 sau 350 ml
  • sare-3 lingurite
  • zahar-doua lingurite
  • Ingrediente pentru umplutura:
  • carne vita - 450g
  • ceapa uscata -3 bucati
  • sare
  • piper(o lingura)
  • un ou

Preparare:

Se framanta o coca adaugandu-se treptat apa si faina. In final coca nu trebuie sa fie vartoasa, dar nici foarte moale.

Imediat dupa ce este framantat, aluatul se taie in fasii lungi si grosute care se taie apoi in bucati mai mici din care se fac bile. Acestea se intind in foi rotunde si subtiri(atentie, nu trebuie sa fie mai groase de 3-4 mm, insa nici nu trebuie sa se exagereze ca sa devina transparente). Din cantitatile mentionate, ar trebui sa iasa 20-21 foi rotunde.

Ceapa se taie foarte marunt. Carnea tocata se amesteca bine cu ceapa, piperul sarea si oul.


In fiecare foaie intinsa se pune o lingura de carne si se imprastie(pe jumatate din foaie) iar a doua jumatate, se pliaza peste prima, si cam la jumate centimetru de margine, aluatul este presat cu varfurile degetelor. Apoi, cu marginea unei farfurii mici se taie aluatul la 1mm de locul a fost presat cu degetele si apoi se indeparteaza marginile.

Din marginile taiate nu se mai fac alte foi.


Suberecul se prajeste in ulei foarte bine incins. Se pun cam 2-3 cm(h) ulei in tigaie ( suberecul nu trebuie sa fie acoperit de ulei).

Mentiuni:

Dupa ce s-a prajit, se scoate intr-o farfurie in care e lasat cateva secunde, dupa care se pune intr-un vas de inox si se acopera cu un capac. Se pastreaza astfel cald multe ore. E foarte important sa fie acoperit pentru ca aburii fragezesc foarte bine aluatul, acesta devenind moale(necrocant) si..suberecul o sa fie exact ca cel pe care il mancati la mare.
Timp Preparare: 2 h 

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More