sâmbătă, 6 iunie 2015

GEM DE CAPSUNI – Cum prepari GEM DE CAPSUNI după o RETETA simpla

GEM DE CAPSUNI . Cum se prepară:
Mai întâi trebuie să spălaţi căpșunile. Apoi, rupeţi codiţele şi tăiaţi fructele în bucăţi mai mici, aşezaţi-le într-un vas şi turnaţi zaharul peste ele. Vasul în care au fost puse fructele pentru GEM DE CAPSUNI se lasă peste noapte în frigider.

DULCEATA DE CAPSUNI – Dulceaţa (sau gemul) de căpşuni reuşeşte să capteze tot parfumul acestor fructe deosebite. Relativ uşor de preparat, dulceaţa de căpşuni reprezintă o modalitate ideală de păstrare pentru iarnă a fructelor:.
DULCEATA DE CAPSUNI . Diferenţa dintre dulceaţă şi gem este dată de consistenţă: în dulceaţă fructele sunt relativ întregi (sau bucăţi mari), în vreme ce gemul este o pastă uniformă; şi de cantitatea de zahăr folosită, dulceaţa fiind mai dulce.
ULCEATA DE CAPSUNI – Ingrediente dulceata de capsuni:
3 kilograme de căpşuni
1,2 kilograme zahăr
1 lămâie
100 ml rom brun (opţional)
DULCEATA DE CAPSUNI Preparare dulceata de capsuni:
Spălaţi căpşunile şi îndepărtaţi-le codiţele.
Aşezaţi într-un vas adânc căpşunile şi zahărul în straturi succesive.
Introduceţi vasul la rece pentru 12-24 de ore.
Răzuiţi fin coaja de lămâie.
Este foarte posibil ca lămâia să fie cerată. Spălaţi lămâia în câteva ape călduţe şi ştergeţi-o bine cu un prosop.
Extrageţi sucul din lămâie.
Scurgeţi lichidul lăsat de fructe şi zahăr şi puneţi-l la fiert la foc mic împreună cu coaja şi zeama de lămâie. Păstraţi fructele deoparte.
Fierbeţi sucul fructelor timp de aproximativ 40 de minute, la foc mic, amestecând constant, până se leagă.
Adăugaţi fructele şi romul şi mai fierbeţi la foc mic încă 20 de minute.
Încălziţi borcanele în cuptor.
Turnaţi dulceaţa în borcane şi puneţi-le capac.
Întoarceţi borcanele cu capul în jos şi acoperiţi-le cu o pătură pentru a determina formarea vacuumului.
DULCEATA DE CAPSUNI – Dulceaţa astfel obţinută se păstrează în spaţii uscate şi întunecoase (cămară) luni în şir.

GEMUL DE CAPSUNI:
Pentru gemul de căpşuni se folosesc aceleaşi cantităţi, însă fructele şi siropul se pun la fiert împreună, în acelaşi timp, şi se fierb aproximativ 1 oră.
Gemul sau dulceaţa se poate aroma cu note personale :
căpşuni cu limetă: înlocuiţi lămâia cu 2 limete
căpşuni cu cimbrişor: adăugaţi în sirop, la fierbere, 1 lingură frunzuliţe de cimbrişor proaspăt
căpşuni cu ghimbir: pentru o notă picantă, adăugaţi 1 lingură de ghimbir ras la fiert
Pentru oricare dintre variantele de mai sus romul se elimină. În cazul variantei cu limetă, nu se mai foloseşte lămâia. Pentru restul variantelor, lămâia se va folosi în continuare deoarece pectina ei ajută la legarea dulceţei şi previne zaharisirea ei.
În funcţie de gusturile dumneavoastră, cantităţile de zahăr se pot dubla sau chiar tripla.
Sursa: cevabun.ro

DULCEATA DE CAPSUNI – CÂT DESĂNĂTOASE SUNT CAPSUNILE 

Bogate in fibre, nutrienti esentiali si antioxidanti, capsunile nu contin grasimi si sunt si sarace din punct de vedere caloric, ceea ce le face potrivite chiar si pentru persoanele care sunt la dieta. Potrivit Ziare.com, capsunile sunt unele dintre fructele cele mai bogate in nutrienti, ele avand proprietatea de a reduce inflamatiile in organism, de a creste imunitatea si a pastra sanatatea inimii. In plus, au capacitatea de a lupta cu mai multe boli, conform Suite101.

DULCEATA DE CAPSUNI  Sunt excelente surse de Vitamina C, o singura cescuta de capsuni oferindu-ti 149% din cantitatea de Vitamina C recomandata zilnic, fiind astfel chiar mai bune decat o portocala. Aceeasi cantitate de capsuni iti ofera 29% din doza recomandata zilnic de mangan.

DULCEATA DE CAPSUNI  Pe langa mineralele esentiale, capsunile contin sunt si o buna sursa de fibra si iod, dar si Vitamina B2, B5, B6 si K, folati, potasiu, magneziu, cupru, fosfor si chiar acizi grasi omega 3. In cantitate mica, capsunile contin si Vitamina E, fier, zinc si seleniu. 

DULCEATA DE CIRESE Reteta simpla pentru dulceata de cirese delicioasa

A doua zi puneţi căpşunile la fiert cu tot cu zeama pe care şi-au lăsat-o. Lăsaţi-le la fiert la foc mic şi adunaţi din când în când spuma care se formează deasupra oalei.
Aveţi nevoie de trei borcane mici pe care trebuie să le spălaţi bine, să le limpeziţi în mai multe ape şi să le scufundaţi pentru câteva secunde într-un vas cu apă care fierbe, pentru a le steriliza. La fel procedaţi si cu capacele. Scoateţi-le cu grija din apă şi lasaţi-le cu gura în jos pe un prosop curat, să se scurgă bine şi să se usuce.
După ce GEMUL DE CĂPŞUNI a fiert şi a scăzut pe jumătate, adăugaţi zeama de lămâie şi apoi opriţi focul. Pentru a verifica dacă GEMUL DE CĂPŞUNI a fiert suficient luaţi cu o lingură puţin GEM DE CAPSUNI din oala în care au fiert fructele şi puneţi pe farfurie. Dacă acesta se încheagă înseamnă că a fiert de ajuns şi este gata.
Apoi, puneţi GEMUL DE CĂPŞUNI fierbinte în borcanele pe care le veţi aşeza pe o tavă din inox, pentru a evita spargerea. Puneţi imediat şi capacele şi lăsaţi borcanele acoperite cu un prosop mai gros, până se răcesc.
GEMUL DE CĂPŞUNI astfel preparat poate fi păstrat în cămara şi doi ani.
DULCEATA DE CIRESE – Cine nu vrea să păstreze aroma fructelor pentru iarnă? Gospodinele se întrec în a prepara reţete care de care mai uşoare şi mai delicioase. Vă prezentăm două reţete deDULCEATA de CIRESE preluate de pe petichef.ro.
Pentru cea mai bună DULCEATA DE CIRESE avem nevoie de următoarele ingrediente :
2 kg cireşe
1.5 kg zahăr
zeamă de la 2 lămâi

DULCEATA DE CIRESE :

1. Spălăm cireşele şi îndepărtăm sâmburii
2 . Fierbem cireșele, zeama de lămâie și zahărul la foc mic, apoi mărim intensitatea focului și amestecăm (aproape continuu) până temperatura ajunge la 105 C.(Măsurați cu termometrul de bucătărie). Folosiți o oală mare deoarece compoziția va stropi. De asemenea se poate folosi cuptorul pentru a fierbe dulceața. Mama de exemplu pune compoziția într-o oală mare în cuptor și o scoate doar din când în când pentru a o amesteca.
3. Fierbem la 105 C cam 10 minute, apoi facem ” testul vâscozităţii”..cum îmi place să-l numesc, adică scoatem o lingură de dulceața pe o farfurioară și o lăsăm să se răcească. Dacă e vâscoasă, gelatinoasă, e gata.
4. În borcane sterile (adică fierte) cu capace sterile, turnăm dulceața, lăsând 2 degete de aer în borcan.

CITESTE SI: DULCEATA DE VISINE – RETETA USOARA PENTRU O DULCEATA DE VISINE DELICIOASA

DULCEATA DE CIRESE –  STERILIZAREA BOCANELOR PENTRU DULCEATA DE CIRESE: Se poate face în cuptorul cu microunde. Umplem borcanele până la jumătate cu apă, le punem pe „High” în cuptorul cu microunde până fierbe apa în ele. Apoi le golim și le punem în cuptorul preîncălzit la 180 C. Lucrăm cu atenție pentru că sunt fierbinți. Sterilizăm și capacele sau folosim celofan și apoi capacele. E mai ușor cu celofan și apoi capacul borcanului.
5. Închidem capacele și așezăm borcanele cu capul în jos.
DULCEATA DE CIRESE – Cea de-a doua reţetă este la fel de ușor de preparat iar rezultatul la fel de bun.
Pentru fiecare kilogram de fruct fără sâmburi, 1 kg de zahăr pentru că nu erau foarte dulci. Se pun în blender foarte puțin cireșele după care se pun la fiert cu zahăr până s-a închegat dulceața, luând spumă ori de acte ori se forma iar la final se pune o jumătate de lingură de sare de lămâie. Se pune în borcane curate și uscate, gemul fierbinte după care se strânge bine capacul și se ţine cu gura în jos, înfofolite bine până s-au răcit!

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More