vineri, 26 septembrie 2014

Varza murată ne menţine sănătatea şi tinereţea

Iarna, când răcelile sunt mai frecvente decât în alte anotimpuri ale anului, organismul nostru are nevoie de mai multe vitamine şi minerale.
Fără să ne îndopăm cu multe medicamente, pentru a fi în formă, este bine să ne amintim că suntem în sezonul verzei murate-un aliment antioxidant, la îndemâna noastră, în cămara cu provizii de iarnă. În această privinţă, varza murată este un aliment la fel de sănătos ca şi varza crudă. Mai mult, prin murare, varza îşi prelungeşte perioada de conservare, iar vitamina C nu se distruge.
Pe lângă gustul de care nu te saturi prea repede, varza murată are şi numeroase beneficii pentru sănătatea noastră :
Este adjuvant în oboseala cronică
Prin efectul său de revigorare, varza acră este un adjuvant în oboseala cronică. În acest caz, consumul legumei sub formă murată este de mare ajutor persoanelor care sunt somnolente, lipsite de energie şi extenuate. Aceste simptone trădează carenţa substanţelor nutritive, care pot fi suplinite printr-o dietă cu varză murată.
Încetineşte procesul de îmbătrânire
Nutriţioniştii apreciază că varza murată este singurul aliment vegetal care conţine din belşug vitamina B12, minerale precum magneziul, acidul folic, potasiul, iodul şi fierul.
Datorită prezenţei vitaminei B12 în compoziţie, varza murată încetineşte procesul de îmbătrânire, protejează sistemul nervos şi previne pierderile de memorie.
Întăreşte sistemul imunitar
În comparaţie cu varza crudă, cea murată, este mult mai bogată în vitamina C (vitamina antioxidantă), ajutând astfel la revigorarea sistemului imunitar. De asemenea, nutriţioniştii susţin că varza murată este un aliment antianemic, diuretic şi revitalizant.
Inhibă cancerul şi previne gripa aviară
Studiile de laborator dovedesc că varza murată este un inhibator al cancerului, deoarece în timpul procesului de murare, varza produce o substanţă numită isotiocianat, care previne răspândirea cancerului în organism.
De asemenea, cercetătorii au dovedit că sub formă murată, această legumă este un leac împotriva gripei aviare.
Reglează digestia
Dieta cu varză murată alină durerile de stomac şi reglează digestia, fiind de mare ajutor persoanelor care au probleme cu constipaţia.
Recomandată anemicilor şi depresivilor
Deoarece conţine fier în compoziţie, varza murată este recomandată celor care suferă de anemie, dar şi persoanelor depresive.
Nutriţioniştii recomandă persoanelor care se confruntă frecvent cu depresia sau cu anxietatea să consume varză murată pentru a-şi regăsi liniştea.
Reglează tensiunea arterială
Cercetătorii europeni au ajuns la concluzia că varza murată este de mare ajutor şi persoanelor hipertensive, întrucât stabilizează nivelul hipertensiunii arteriale.
Varza acră purifică oganismul, fiind comparată de unii nutriţionişti cu o perie care curăţă şi elimină toxinele întâlnite în organism.
Eficientă în curele de slăbire

Fiind săracă în calorii (conţine doar 20 de calorii la suta de grame), varza murată este recomandată în curele de slăbire, cu condiţia să fie desărată, pentru că sarea facilitează reţinerea apei în organism.
Zeama de varză, un renumit detoxifiant
Îndeosebi după mesele îmbelşugate, după sărbători, zeama de varză acră (numită şi moare, în limbaj popular) este indicată pentru detoxifierea organismului. În acest caz, se recomandă câte două-trei pahare pe zi.

ingrediente

Varza alba
15 kg
cam 10-12 bucati - de marime medie si sa nu fie foarte tare la apasare - varza buna de toamna
Marar intreg uscat
4 buc
Boabe de porumb
500 g
Radacina de hrean
5 buc
se poate si mai mult
Gutui
5 buc
pentru aroma, optional si mere
Sare pentru muraturi
20 linguri
proportia de moare este de 1 lingura de sare la 1 litru de apa rece, plus inca putina sare, vedeti in reteta
Apa
20 l
depinde de marimea butoiului

pasi de urmat

1
Pregatiti toate ingredientele pentru reteta - varza curatata de frunzele murdare si spalata, mararul taiat betze mai scurte, la fel cu celelalte componente.
2
In butoiul curat am pus la fund o treime din cantitatea de marar, porumb, hrean, mere si gutui.
3
Varza se cresteaza la cotor si cam 1cm de cotor se scobeste putin cu cutitul.
4
In acea adancitura la fiecare varza am pus cate 1 lingurita de sare neiodata(pentru muraturi).
5
Varza se pune in butoi, aveti grija sa fie cu cotorul in sus, sa nu va curga sarea.
Alternati straturile de varza cu mere, gutui, marar, hrean si porumb.
6
Cand se umple butoiul cu varza si restul de ingrediente, acoperiti-l cu capac si lasati 7-8 ore, sau peste noapte. In acest timp varza se mai inmoaie si absoarbe bine sarea  - pont invatat de la prietena mea Maria, gospodina minunata si cu experienta.
7
Dupa acest timp faceti saramura si o turnati in butoi - cantitatea variaza in functie de marimea butoiului, a verzei, etc.
La fiecare litru de apa(am pus de la robinet) se pune 1 lingura de sare ca in poza. Amestecati bine si turnati in butoi cat este nevoie.
8
Cand apa acopera bine varza se pune capacul si se lasa peste noapte sau 1 zi.
9
Si dupa 1 zi vine procedura cu aerisitul(pitrocitul) - atent se introduce un furtun de cauciuc(se poate pune de la inceput, cand aranjati varza) pana la fundul butoiului si in fiecare zi timp de 1 saptamana se sufla in saramura. Eu suflam cam timp de 5 minute - procedura asta grabeste procesul de fermentare si impiedica formarea formarea "florii" pe saramura.
Vedeti in poza instalatia mea - timp de 1 saptamana am tinut butoiul cu varza in bucatarie, presat cu un borcan(borcanul sta pe o farfurie), furtun si faceam exercitii de respiratie in fiecare seara:)
10
Cam asa s-a facut saramura dupa 1 saptamana de aerisire si stat in bucatarie.
11
Am scos butoiul la balcon sau in beci(pentru cine are), am avut grija sa fie varza complet in saramura(am pus o piatra grea pe o farfurie sa preseze varza) si am filetat capacul la butoi.
Aveti grija sa fie frig afara la balcon, cam un inceput de noiembrie, sa nu va fermenteze prea tare.
12
Dupa 1 luna si jumatate am avut varza perfecta pentru sarmale, salata, tocat, etc.
Pofta Buna!
Cantitate: 20 kg (aproximativ)
Timp de preparare: 120 min
Timp total de pregatire: 60 min





0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More